29. apríla 2008

Bratislava, 29. apríla 2008 – SPP – distribúcia, a. s., hospodárila v roku 2007 so ziskom po zdanení vo výške 3,3 mld. Sk. Išlo o prvý hospodársky výsledok za celý účtovný rok v histórii spoločnosti, ktorá vznikla po právnom odčlenení od materskej spoločnosti 1. júla 2006. Hospodárske výsledky dnes schválilo valné zhromaždenie spoločnosti. „Náš ekonomickofinančný model zostáva naďalej optimálne nastavený: stabilný cash-flow, nízka zadlženosť, rozvážne investovanie a precízna kontrola nákladov a výdavkov, vďaka čomu môžeme s dôverou čeliť budúcim výzvam našej spoločnosti. Som presvedčený o tom, že máme ľudský kapitál, zdroje, víziu a stratégiu na to, aby sme správne uchopili všetky nové úlohy a vytvárali hodnotu tak pre našich akcionárov, zamestnancov, ako aj pre 1,5 milióna pripojených zákazníkov,“ uviedol predseda Predstavenstva SPP – distribúcia, a. s. Stéphane Grit.

Prvý ucelený rok samostatného pôsobenia spoločnosti

Spoločnosť SPP – distribúcia, a. s., hospodárila v roku 2007 so ziskom po zdanení vo výške 3,3 mld. Sk podľa slovenských účtovných štandardov (SÚŠ). Štruktúra výnosov a nákladov v rokoch 2007 a 2006 však nie je porovnateľná, nakoľko v roku 2006 ide o pol rok a v roku 2007 o rok samostatného pôsobenia SPP – distribúcia, a. s.,1 Navyše finančné výsledky v roku 2006 boli výrazne ovplyvnené procesom právneho odčlenenia. Najvýznamnejšie dopady na hospodárenie spoločnosti mali vývoj menových kurzov, klimatické podmienky a ceny ropy a ropných produktov. Teplé počasie sa podpísalo pod výšku objemu distribuovaného zemného plynu najmä v prvej tretine roka 2007. Tieto negatívne dopady na hospodárenie sa však spoločnosti podarilo čiastočne kompenzovať predovšetkým znížením režijných nákladov, nákladov na energie a optimalizáciou procesov.

Spoločnosť investovala do sietí 2,2 mld. Sk

SPP – distribúcia, a. s., venuje neustálu pozornosť distribučnej sieti, prostredníctvom ktorej uskutočňuje spoľahlivú a bezpečnú distribúciu zemného plynu v požadovanom množstve a kvalite pre takmer 1,5 milióna odberateľov na Slovensku. V minulom roku spoločnosť investovala do rekonštrukcie (vo výške 1,2 mld. Sk z celkového objemu investícií), rozvoja distribučnej siete a na nákupy technológií a zariadení celkovo 2,2 mld. Sk, čo predstavuje medziročný rast investícií o 0,5 mld. Sk, t.j. o 30 %. Zámerom spoločnosti je pokračovať v nastúpenom trende obnovy, aby sme udržali bezpečnosť distribučnej siete na čo možno najvyššej úrovni. „V roku 2008 plánujeme ďalšie medziročné navýšenie investícií do rekonštrukcie a rozvoja distribučnej siete a na nákupy technológií a zariadení, celkovo o 0,5 mld. Sk, čiže na úroveň 2,7 mld. Sk. Okrem toho naša spoločnosť neustále zlepšuje diagnostické postupy, interné pravidlá pre prevádzku a údržbu plynárenských zariadení a modernizuje technológie. Spoľahlivosť plynárenskej distribučnej siete na Slovensku tak môžeme porovnať s vysokým štandardom plynárenských sietí v krajinách EÚ,“ vyhlásil člen predstavenstva a od 1. 7. 2008 nastupujúci predseda Predstavenstva SPP – distribúcia, a. s., Sebastian Jochem.

Prístup k zemnému plynu má 94 % obyvateľov Slovenska

Medzi ďalšie obchodné činnosti súvisiace s distribúciou zemného plynu patrí pripájanie žiadateľov o dodávku zemného plynu na distribučnú sieť. Ku koncu minulého roka bol celkový počet pripojených obcí 2227, čo z počtu 2891 obcí na Slovensku predstavuje 77 %. Prístup k zemnému plynu má viac ako 94 % všetkých obyvateľov Slovenska, celková dĺžka distribučných plynovodov k 31. 12. 2007 predstavovala viac ako 31 000 km potrubí. Slovensko je vzhľadom k týmto parametrom druhou najplynofikovanejšou krajinou Európy. Do budúcnosti sa spoločnosť sústredí skôr na ekonomické zahusťovanie existujúcej distribučnej siete a s tým súvisiace pripájanie nových zákazníkov.

V roku 2008 SPP – distribúcia, a. s., sprevádzkuje mobilné pracoviská

Spoločnosť SPP – distribúcia plánuje aj v tomto roku zvyšovať prevádzkovú efektivitu a pokračovať v znižovaní prevádzkových nákladov. Jedným z ďalších opatrení na dosiahnutie tohto cieľa je projekt mobilných pracovísk distribúcie. „Túto technológiu považujeme za prelomovú v našom odbore. Mobilné pracoviská zefektívnia zásahy pri opravách a údržbe distribučnej siete pri maximálnej efektivite pracovného času. Očakávame, že v budúcnosti sa stanú štandardom podnikania v sieťových odvetviach,“ uviedol predseda predstavenstva Stéphane Grit.

SPP – distribúcia, a. s., bude aktívne pripomienkovať nový regulačný rámec

Ďalšou kľúčovou úlohou tohto roka bude starostlivá príprava spoločnosti na nový, viacročný regulačný rámec a s ním súvisiace zmeny, ohlásené ÚRSO. V tejto súvislosti spoločnosť plne dôveruje regulátorovi, že vytvorí stabilné ekonomické podmienky a tiež podmienky na plánovanie, ktoré umožnia prevádzkovateľovi distribučnej siete naplniť investičné potreby, ktoré sú predpokladom na zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska.

Štruktúra výnosov a nákladov SPP – distribúcia, a. s. v roku 2007 (podľa SÚŠ, v mld. Sk)

júl až december
január až december
Prevádzkové výnosy
6,0
13,8
Prevádzkové náklady
Prevádzkový výsledok
2,6
4,1
Finančné výnosy
Finančné náklady
Výsledok z finančných operácií
Daň z príjmu
Zisk po zdanení
2,4
3,3

1 Činnosť distribúcie zemného plynu bola do 30. 6. 2006 súčasťou hospodárenia SPP, a. s. Na základe požiadaviek slovenskej a európskej legislatívy boli distribučné činnosti od 1. 7. 2006 právne odčlenené do samostatnej dcérskej spoločností SPP – distribúcia, a. s.