Poruchová linka 0850 111 727
   Zákaznícka linka 0850 269 269 
( zo zahraničia: +421 2 2040 2040)
1. júla 2011

Bratislava 1. júla 2011Prevádzkovateľ distribučnej siete, spoločnosť SPP – distribúcia, a.s., s účinnosťou od 1. júla 2011 úplne liberalizuje proces pripájania budúcich odberateľov zemného plynu k distribučnej sieti na Slovensku. Každý žiadateľ o pripojenie k distribučnej sieti si odteraz bude môcť vybrať svojho zhotoviteľa plynovej prípojky, čím bude sám ovplyvňovať termín realizácie pripojenia k distribučnej sieti.  SPP distribúcia, a.s., sa tak zaradila medzi európske plynárenské spoločnosti, ktoré týmto krokom vytvorili pre zákazníka priestor pre samostatnú koordináciu a zvýšenie flexibility celého procesu pripojenia. 

Výhody pre žiadateľa o pripojenie k distribučnej sieti:

  • proces pripojenia má pod kontrolou z časového hľadiska,
  • výstavbu pripojovacieho plynovodu a odberného plynového zariadenia môže začať súčasne, v čase, ktorý mu vyhovuje,
  • trvanie realizácie pripojenia odberného plynového zariadenia k distribučnej sieti si môže  sám ovplyvňovať (sám si nastaví časový harmonogram a koordinuje termíny),
  • na základe cenovej ponuky si môže sám vybrať zhotoviteľa pripojovacieho plynovodu, ktorý spĺňa všetky legislatívne požiadavky a technické podmienky stanovené spoločnosťou SPP – distribúcia, a.s.,
  • SPP – distribúcia, a.s., žiadateľovi vykoná kontrolu realizácie pripojovacieho plynovodu.

Liberalizácia procesu pripájania od 1. júla 2011:

  • Celý proces výstavby pripojovacieho plynovodu si zabezpečí zákazník, konkrétne:
    • projektovú dokumentáciu na pripojovací plynovod,
    • ohlásenie drobnej stavby (stavebné povolenie od príslušného Stavebného úradu) na výstavbu pripojovacieho plynovodu,
    • povolenie na zvláštne užívanie komunikácie od príslušného Stavebného úradu,
    • výstavbu pripojovacieho plynovodu vrátane osadenia domovej skrinky s regulátorom tlaku plynu,
    • projektovú dokumentáciu na výstavbu odberného plynového zariadenia, t. j. výstavbu vonkajších a vnútorných rozvodov plynu od hlavného uzáveru plynu až po spotrebiče.
  • Žiadatelia si budú zabezpečovať výstavbu pripojovacích plynovodov k pripojeniu odberných plynových zariadení k distribučnej sieti na vlastné náklady

(platí pre všetky kategórie  zákazníkov – domácnosti, maloodber, veľkoodber).

Upozornenie: Prepojenie medzi pripojovacím a distribučným plynovodom zabezpečí oprávnená organizácia v súlade s typovým technologickým postupom  vydaným SPP – distribúcia, a.s.

Kontakty na odporučených zhotoviteľov pripojovacieho plynovodu budú zverejnené na webovej stránke  www.spp-distribucia.sk.

Informácie o zmenách procesu pripojenia poskytnú Zákaznícke kancelárie pre pripájanie k distribučnej sieti, alebo Zákaznícka linka pre pripájanie k distribučnej sieti, tiež budú uverejnené na webovej stránke  www.spp-distribucia.sk.

Pre žiadosti o pripojenie k distribučnej sieti, ktoré boli podané v termíne do 30.  júna 2011, platia pôvodné pravidlá procesu pripojenia.

Zákaznícke kancelárie pre pripájanie k distribučnej sieti poskytujú služby:

  • žiadosti o pripojenie nových odberných plynových zariadení k distribučnej sieti
  • žiadosti o technickú zmenu na existujúcich odberných plynových zariadeniach
  • uzatváranie zmlúv o pripojení k distribučnej sieti
  • informačný servis
  • možnosť prijatia sťažnosti a reklamácie

Zákaznícke kancelárie sú otvorené v pracovných dňoch utorok a piatok od 8.00 h do 12.00 h a v stredu od 12.00 h do 16.00 h.

Adresy zákazníckych kancelárií:  

Bratislava Votrubova č. 1, 825 11 Bratislava 26
Žilina Závodská cesta 26, 010 22 Žilina
Košice Moldavská 12, 040 11 Košice 11
Nitra Levická 9, 949 01 Nitra
Zvolen Lieskovská cesta 5, 960 27 Zvolen

(*pre zákazníkov so spotrebou plynu nad 60 tis. m3 / ročne)

Zákazníci môžu v prípade potreby volať na Zákaznícku linku pre pripájanie k distribučnej sieti 0850 269 269, ktorá je k dispozícii každý pracovný deň od 7.30 do 16.00 h., prípadne napísať mail na pripajanie@distribuciaplynu.sk.


SPP – distribúcia, a.s. (www.spp-distribucia.sk) začala činnosť 1. júla 2006 po právnom odčlenení všetkých činností súvisiacich s distribúciou zemného plynu a distribúciou aktív  ako 100 % dcérska spoločnosť SPP (Slovenský plynárenský priemysel, a.s.). Spoločnosť zabezpečuje distribúciu zemného plynu pre približne 1,5 milióna zákazníkov na Slovensku.

Prioritou spoločnosti SPP – distribúcia, a.s., ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom distribučnej plynárenskej siete na Slovensku, je bezpečná a spoľahlivá distribúcia zemného plynu. Spoločnosť zabezpečuje pravidelnú preventívnu údržbu na plynárenských zariadeniach, vrátane odbornej prehliadky a odbornej skúšky, ktorých súčasťou je aj kontrola ochranného a bezpečnostného pásma plynárenských zariadení, často nad rámec platnej legislatívy.

Na nahlasovanie o poškodeniach plynovodov, prerušenie dodávok zemného plynu je určená Poruchová linka – plyn 0850 111 727 s nepretržitou prevádzkou.