Poruchová linka 0850 111 727
   Zákaznícka linka 0850 269 269 
( zo zahraničia: +421 2 2040 2040)
13. júna 2013
“Väčšie využívanie nových technológií na báze zemného plynu je správny trend, pretože je to ekonomické a najmä ekologické. Za našou podporou týmto technológiám je naša motivácia využiť vysokú plynofikovanosť Slovenska, pomôcť životnému prostrediu a predovšetkým presadzovať účinnejšie a ekonomickejšie formy pri výrobe tepla a elektrickej energie.” František Čupr, predseda predstavenstva SPP – distribúcia, a.s.

V Slovenskom plynárenskom priemysle sa v januári tohto roka udiala významná zmena. Vlastníkom 49% podielu v SPP sa stala česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH), ktorý je významným hráčom v energetike v stredoeurópskom regióne. V Českej republike je EPH najväčším dodávateľom tepla, druhým najväčším výrobcom elektrickej energie a v Nemecku tretím najväčším producentom hnedého uhlia.  EPH v súčasnosti zahŕňa už viac ako 30 podnikov pôsobiacich v rôznych oblastiach energetiky a má v pláne aj ďalšie rozširovanie. SPP je pre EPH historicky najvýznamnejšou investíciou, zároveň je to aj najväčšia česká investícia na Slovensku. Predseda predstavenstva spoločnosti SPP – distribúcia, a.s., Ing. František Čupr, v rozhovore pre Parlamentný kuriér hovorí nielen o zámeroch českého holdingu v spoločnosti, ale aj o obrovských výhodách využívania nových technológií na báze zemného plynu.  

 

  • S akými zámermi ste vstupovali do SPP – distribúcia?

Náš vstup do skupiny SPP je historicky najväčšia investícia EPH. Do spoločnosti sme vstúpili ako dlhodobý investor. -Bola to pre nás príležitosť, pri ktorej  sme  vnímali najmä prvok stability. Súčasnou stratégiou holdingu EPH je investovať predovšetkým do stabilných infraštruktúrnych spoločností. Vstup do SPP – distribúcia bol pre EPH možnosťou vstúpiť do spoločnosti, ktorá má veľmi kvalitnú infraštruktúru, má veľmi dobre zainvestované aktíva a je  stabilizovaná. Pri ďalšom rozvoji SPP – distribúcia chceme ťažiť  práve z jej stability. Budeme hľadať  spôsoby ako ďalej zvyšovať distribuované objemy zemného plynu. Neustále sa snažíme zvyšovať výkonnosť nášho podnikania, vytvárať nové obchodné príležitosti a zároveň hľadáme synergie medzi našimi jednotlivými aktívami. V každej spoločnosti, do ktorej vstúpime, sa na nákladovej časti snažíme odstrániť všetky nedostatky a v príjmovej časti hľadáme potenciál na zvýšenie tržieb. Inak povedané, našou filozofiou je robiť veci smart, teda  čo najviac efektívne s čo najnižšími nákladmi.

  • Aké je postavenie a úlohy SPP – distribúcia na plynárenskom trhu na Slovensku?

SPP – distribúcia distribuuje približne 98 % z celkového distribuovaného objemu plynu na Slovensku.  Do vyše 1,5 milióna odberných miest sme minulý rok rozdistribuovali  viac ako 5 miliárd m3 zemného plynu. Zabezpečujeme prevádzku a údržbu takmer 33 tisíc kilometrov plynovodov rôznych tlakových úrovní. Málokto vie, že  Slovensko je po Holandsku druhá najplynofikovanejšia krajina v Európe. Tieto fakty kladú na naše plecia aj množstvo zodpovedností a úloh, ktoré nám vyplývajú nielen z regulačného rámca a energetického zákona. Vzhľadom na našu veľkosť by sme mali mať aj schopnosť prinášať nové a lepšie riešenia. Byť silný je niekedy výhodou, pretože v odvetví, v ktorom podnikáme, musíme byť pripravení na množstvo “nepredvídateľných okolností”, akou napríklad bola plynová kríza v roku 2009 a obrovské povodne v roku 2010. Okrem zvyčajných povinností prevádzkovateľa distribučnej plynárenskej siete, SPP – distribúcia zastrešuje širšie povinnosti týkajúce sa bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok. V zmysle platnej energetickej legislatívy zodpovedáme aj za zabezpečenie štandardu bezpečnosti dodávok plynu pre odberateľov v domácnostiach za účelom riešenia prípadného stavu núdze a predchádzania stavu núdze. V zmysle plynárenskej legislatívy sme si túto povinnosť v minulom roku splnili v plnom rozsahu. Nesmieme zabudnúť ani na to, že SPP – distribúcia zaisťuje aj prevádzku národnej vysokotlakovej siete, zodpovedajúci národný dispečing a proces vyvažovania siete. Naša spoločnosť funguje podľa výnimočného modelu, ktorý je v Európe jedinečný, a preto je jednoznačne kľúčovým hráčom, ktorý zohráva na slovenskom trhu s plynom skutočne ústrednú a strategickú úlohu.

  • Vlastníctvo a prevádzkovanie takmer 33 tisíc kilometrov distribučnej siete asi kladie aj vysoké nároky na kvalitu riadenia, kontrolu, údržbu a obnovu siete. Akú investície do siete očakávate tento rok?

Bezpečnosť siete je pre nás absolútnou prioritou. V súčasnosti naše aktívne investície smerujú najmä do obnovy plynovodov na konci životnosti.  Minulý rok SPP – distribúcia investovala do bezpečnosti a spoľahlivosti siete vyše , tento rok plánujeme investovať  do rekonštrukcií, na údržbu a opravy siete ďalších približne 80 miliónov EUR.

  • Zdôrazňujete, že sa zameriavate najmä na bezpečnosť siete. Aké aktivity prebiehajú aktuálne v spoločnosti?

Cieľom všetkých našich aktivít je plynulé zvyšovanie efektivity a zaistenie bezpečnosti prevádzky, optimalizácia investičných nákladov a zlepšenie zákaznícky orientovaného prístupu. Z hľadiska zabezpečenia efektivity prevádzky a údržby si potrebujeme zabezpečiť predovšetkým dobrú identifikáciu potrebných rekonštrukcií siete. Preto sme minulý rok napríklad aktualizovali systém hodnotenia technického stavu plynovodov pre mestské siete, tento rok v tomto projekte budeme pokračovať v súvislosti s vysokotlakovými plynovodmi.  Druhou oblasťou, ktorá vplýva na bezpečnosť siete, je činnosť tretích strán, teda externé prostredie. Tretie strany síce majú svoje povinnosti pri realizácii zemných a výkopových prác definované zákonom,  my sa však často krát  stretávame s ich zámernou ignoráciou. Tretie strany svojou činnosťou spôsobujú až 95%  všetkých mimoriadnych udalostí na plynovodoch, ktoré sú spojené s únikmi plynu. To pre nás ako pre prevádzkovateľa siete predstavuje obrovské riziko. Preto robíme preventívne kroky a snažíme sa predchádzať týmto rizikám.

  • Máte vyše 1,5 milióna odberných miest. Má Slovensko vôbec ešte nejaký potenciál pre rozvoj plynárenstva?

Každoročne pripojíme približne 10 tisíc nových odberateľov. Potenciál na rozširovanie teda existuje najmä pri budovaní nových obytných zón a v ich pripájaní k plynu. Skôr však pôjde o zahusťovanie už existujúcich sietí a nie o rozsiahle budovanie nových sietí. Musíme však  hľadať aj nové príležitosti a spôsoby ako pripojiť nových zákazníkov. Od roku 2001, keď  sa na Slovensku spotrebovalo rekordných vyše 7,5 mld. m3 plynu, nám spotreba plynu neustále klesá. V roku 2012 sme distribuovali už o tretinu menej plynu – 5,03 mld. m3 plynu. Toto číslo pre nás znamená, že sme sa dostali na kritickú úroveň. Pokles  celkovej spotreby zemného plynu spôsobilo najmä zatepľovanie budov a hospodárska kríza. Musíme preto hľadať nové príležitosti, ako zvýšiť objem distribuovaného množstva plynu,  aby sme zabezpečili prostriedky potrebné pre neustálu údržbu a modernizáciu siete. Budúcnosť jednoznačne vidíme vo výstavbe menších paroplynových cyklov a plynových kogenerácií ako náhrad za iné znečisťujúce druhy palív. Napríklad malá plynová kogenerácia je smart riešenie pre samosprávy a podnikateľov. Ide totiž o vysoko účinnú výrobu elektriny a tepla, šetrí peniaze a životné prostredie.  Budovanie týchto zariadení je nová cesta  , ako dosiahnuť zvýšenie distribuovaných objemov plynu a zároveň byť ekologickí. Najmä o takýchto možnostiach rozvoja využívania zemného plynu by sme sa radi rozprávali aj s poslancami a predstaviteľmi slovenskej vlády. Veríme, že v spoločnom dialógu nájdeme pre naše zámery podporu zákonodarcov.

  • V uplynulých rokoch sa liberalizácia trhu s plynom výrazne rozvinula. Aké sú vaše odhady, ako bude pokračovať vývoj v tejto oblasti?

Trend liberalizácie je veľmi dobre nastavený. Zákazník si už má z čoho vyberať, hoci konkurenčný boj v tejto oblasti je častokrát spojený aj s rôznymi nekalými obchodníckymi praktikami. V súčasnosti SPP – distribúcia obsluhuje  21 dodávateľov plynu. Na naše služby sme doteraz zo strany dodávateľov nezaznamenali jedinú sťažnosť.  Čo sa týka budúceho vývoja v tejto oblasti očakávame  zmeny v počte dodávateľov.  Tento rok sme boli svedkami historicky prvého pádu jedného z alternatívnych dodávateľov plynu. Odchod spoločnosti Vaša energia z trhu spôsobil problém aj nám ako poskytovateľovi služieb pre dodávateľov. Voči spoločnosti Vaša energia evidujeme nezaplatenú pohľadávku vo výške niekoľkých desiatok tisíc eúr. Pád tohto dodávateľa spôsobil isté problémy aj jeho zákazníkom.  Domnievam sa preto, že koncoví zákazníci budú čoraz viac brať do úvahy kvalitu služieb a stabilitu dodávateľa plynu. Aj v prípade dodávky energií platí, že najlacnejší nemusí automaticky znamenať aj najvýhodnejší pre zákazníka.

  • V poslednom období sme zaznamenali diskusiu o fakturácii neoprávnených odberov zemného plynu cez plynomery s poškodenou plombou. Mohli by ste vysvetliť, o čo vlastne ide, aké škody v tejto súvislosti zaznamenávate?

Neoprávnené odbery sú pre nás dôležitá téma. A to nielen preto, že sa podpisujú na stratách spoločnosti. Pri neoprávnenom odbere plynu dochádza k zásahom do plynárenských zariadení cudzími a nespôsobilými osobami, čím je vážne ohrozená nielen bezpečnosť dodávok zemného plynu v danej oblasti, ale najmä okolie čierneho odberateľa. Sme zodpovední za udržiavanie bezpečnosti prevádzkových zariadení a taktiež za bezpečnosť a spoľahlivosť dodávok zemného plynu. Proces riešenia prípadov neoprávnených odberov je v SPP – distribúcia založený na dôslednom dodržiavaní platných právnych predpisov. Kladieme veľký dôraz najmä na individuálne skúmanie riešených prípadov a na zabezpečenie spravodlivého výsledku, ktorý nepoškodí nevinných odberateľov. Vnímame citlivosť problematiky neoprávnených odberov, preto sme nad rámec požiadaviek zákona interne zaviedli ďalšie kontrolné mechanizmy s cieľom eliminovať subjektívne rozhodovanie o jednotlivých prípadoch a zamedziť tak vzniku pochybení vo vyhodnocovaní týchto prípadov. V prípadoch,  v ktorých znalec alebo zástupca Slovenskej legálnej metrológie vysloví akúkoľvek nejednoznačnosť týkajúcu sa porušenia zabezpečenia, je takýto prípad odložený a ďalej sa nerieši, teda nedochádza k fakturácii. Pred samotným vystavením faktúry prebieha aj analytické porovnávanie zmeny spotreby, ktoré má potvrdiť indikáciu neoprávneného odberu. Faktúry sa vystavujú až po tomto preverovaní. Navyše, aj po vystavení faktúry má odberateľ možnosť reklamácie. Každou reklamáciu sa dôsledne zaoberáme a v prípade predloženia objektívnych faktov, ktoré nám neboli známe pri odhalení, resp. pri riešení prípadu, následne reklamáciu uznáme.

  • Distribuujete plyn, ale na scéne sú aj  nové zdroje energií, ktoré minimálne na prvý pohľad disponujú s určitou výhodou – majú dotáciu štátu. Neohrozujú nové zdroje energií postavenie plynu? Ako v tejto súvislosti vnímate budúcnosť ZP?

Ak hovoríme o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), akými sú napríklad bioplyn alebo biomasa,  ich nevýhodou je vysoká investičná náročnosť, čo vytvára závislosť OZE na štátnych dotáciách, bez ktorých by neprežili. Dotačná politika štátu je však niečo, na čo sa nedá spoliehať. Z hľadiska dopadov na životné prostredie nemožno obísť ani fakt, že biomasa alebo bioplyn oproti zemnému plynu produkujú väčšie množstvá oxidu uhličitého, čo znamená väčšiu environmentálnu záťaž. Zemný plyn však má oproti spomínaným palivám hneď niekoľko výhod. Spomedzi fosílnych palív je to najekologickejšie palivo  a vzhľadom k vysokej plynofikácii Slovenska je plyn ľahko dostupný pre všetkých. Ja sa preto neobávam sa o budúcnosť zemného plynu. Plyn je a zostane strategickou komoditou a ekonomicky najvýhodnejším palivom, ktoré je vysoko komfortné pre všetkých jeho odberateľov.  Budúcnosť zemného plynu jednoznačne spočíva v jeho ďalšom využití, pri budovaní kogenerácií a paroplynu. Ďalšou výhodou je jeho použitie v doprave. Autobusy poháňané zemným plynom (CNG) produkujú výrazne menej škodlivín ako autobusy s klasickým pohonom. Použitie CNG teda znamená menej oxidov dusíka, menej oxidu uhličitého a menej karcinogénnych látok v ovzduší. Je to teda výborné riešenie pre naše znečistené mestá.

  • Ako vidíte budúcnosť SPP – distribúcia?

Pre nás je najdôležitejšia bezpečnosť a spoľahlivosť distribúcie zemného plynu. Musíme zaistiť finančnú návratnosť investícií SPP – distribúcia tak, aby sme mohli stále investovať do siete a udržiavať ju v prevádzkyschopnom stave. Budeme aktívne hľadať nové príležitosti na zvyšovanie objemov distribuovaného plynu. Väčšie využívanie spomínaných nových technológií na báze zemného plynu je správny trend, pretože je to ekonomické a najmä ekologické. Za našou podporou týmto technológiám je naša motivácia využiť vysokú plynofikovanosť Slovenska, pomôcť životnému prostrediu a predovšetkým presadzovať účinnejšie a ekonomickejšie formy pri výrobe tepla a elektrickej energie.