Poruchová linka 0850 111 727
   Zákaznícka linka 0850 269 269 
( zo zahraničia: +421 2 2040 2040)
9. decembra 2011
Trh s plynom sa v tomto roku výrazne zmenil v prospech zákazníka. Na trh vstúpilo viacero nových dodávateľov.

Trh s plynom sa v tomto roku výrazne zmenil v prospech zákazníka. Na trh vstúpilo viacero nových dodávateľov. Ak aj vy uvažujete nad zmenou dodávateľa plynu, viete, na čo si pri tomto procese musíte dávať pozor? Máte v úmysle postaviť dom a chcete si dať zaviesť plyn? Aj v oblasti pripájania k distribučnej plynárenskej sieti došlo k zmenám. Bližšie o tom hovorí riaditeľ Sekcie distribučných služieb spoločnosti SPP – distribúcia, a.s., Ing. Marek Paál.

Čo znamená pre SPP – distribúcia postupné otváranie a liberalizácia trhu s plynom? Pociťujete nejaké zmeny oproti predchádzajúcim rokom?
Pre nás ako pre prevádzkovateľa distribučnej siete to v prvom rade znamená, že musíme neustále prispôsobovať naše postupy a procesy zvyšujúcemu sa počtu našich zákazníkov – najmä dodávateľov plynu. Kým v roku 2010 sme poskytovali distribučné služby len piatim užívateľom distribučnej siete, tento rok ich už evidujeme 13, pričom očakávame ďalší nárast. Snažíme sa pritom pružne reagovať na potreby každého nášho zákazníka bez ohľadu na to, či pre neho distribuujeme plyn do jedného alebo do tisícok odberných miest.

Ako sa konkrétne musela Vaša spoločnosť prispôsobiť zmeneným trhovým podmienkam?
Zvládnutie procesu vybavovania žiadostí o zmenu dodávateľa vyžadovalo maximálnu automatizáciu všetkých procesov súvisiacich so zmenou dodávateľa. Našťastie je v súčasnosti komunikácia s dodávateľmi plynu na veľmi dobrej úrovni a aj vďaka ich spolupráci nám v súčasnosti nerobí problém spracovať rádovo tisíce žiadostí.

Na akých zákazníkov sa v súčasnosti orientujú dodávatelia plynu?
Z liberalizácie trhu s plynom v minulosti ťažili najmä väčší odberatelia, ktorí boli pre dodávateľov plynu “atraktívnejší”. Počas minulého roka sa dodávatelia zamerali aj na kategóriu maloodberateľov, kde získali prvé skúsenosti s obsluhou väčšieho počtu zákazníkov. Tento rok sa záujem dodávateľov plynu sústredil aj na segment domácností.

Akých chýb sa pri zmene dodávateľa najčastejšie dopúšťajú odberatelia plynu?
Odberateľ v prvom rade musí platne ukončiť zmluvu o dodávke plynu uzatvorenú s pôvodným dodávateľom. V opačnom prípade sa vystavuje riziku vzniku zodpovednosti za porušenie tejto zmluvy. Ďalej by som odberateľom poradil poriadne si skontrolovať identifikačné údaje svojho odberného miesta, ktoré uvádza novému dodávateľovi plynu najmä tzv. číslo POD, ktoré je jedným z najdôležitejších údajov pri zmene dodávateľa.

Od 1. júla sme zaregistrovali zmenu politiky výstavby pripojovacieho plynovodu v kategórii domácnosť. Ktoré zásadné zmeny sú to konkrétne?
Zmenou politiky pripájania k distribučnej plynárenskej sieti od júla zjednotila SPP – distribúcia podmienky výstavby pripojovacích plynovodov pre všetkých žiadateľov o pripojenie k distribučnej sieti. Výstavbu pripojovacieho plynovodu si zabezpečuje žiadateľ z vlastných finančných prostriedkov. Takýmto spôsobom môže budúci odberateľ samostatne koordinovať proces pripojenia k distribučnej sieti, môže si vybrať svojho zhotoviteľa pripojovacieho plynovodu (oprávnenú osobu v zmysle vyhlášky 508/2009) a usmerňovať časový harmonogram realizácie pripojenia a samotného začiatku odberu zemného plynu.

Neznamená to pre žiadateľa iba ďalšiu zbytočnú záťaž?
Nie, práve naopak. Táto zmena umožňuje žiadateľovi o pripojenie k distribučnej sieti harmonizáciu procesu pripojenia tak ,ako mu vyhovuje. Výstavba pripojovacieho plynovodu môže začať zároveň s výstavbou odberného plynového zariadenia v čase, ktorý žiadateľovi najviac vyhovuje. Žiadateľ si môže stanoviť aj termín realizácie pripojenia odberného plynového zariadenia k distribučnej sieti a časový postup prác podobne ako pri výstavbe ďalších inžinierskych sietí (vodovod, kanalizácia, telefónna sieť).

Hovorili ste , že žiadateľ si môže vybrať svojho zhotoviteľa pripojovacieho plynovodu. Existuje nejaká databáza firiem, ktoré môžu takúto činnosť vykonávať?
Na webovej stránke SPP – distribúcia žiadatelia nájdu aplikáciu, na ktorej sa po zadaní okresu, v ktorom sa bude nachádzať budúce odberné miesto, zobrazí zoznam odporučených zhotoviteľov. Ak si žiadateľ vyberie zhotoviteľa uvedeného v tomto zozname, má záruku, že zhotoviteľ spĺňa všetky legislatívne požiadavky a že zároveň prepojovacie práce s distribučnou sieťou budú vykonané v súlade s požiadavkami našej spoločnosti.
Ako to bude s vlastníckym vzťahom pripojovacieho plynovodu? Kto bude zabezpečovať jeho údržbu? Musí si takúto činnosť žiadateľ u vás objednať?
Po pripojení k distribučnej sieti zostáva pripojovací plynovod naďalej vo vlastníctve žiadateľa a distribúcia plynu sa bude vykonávať na základe Zmluvy o pripojení k distribučnej sieti, v ktorej je taktiež uvedené že naša spoločnosť bude vykonávať preventívnu údržbu. V praxi to znamená, že vlastníkovi pripojovacieho plynovodu budeme zabezpečovať bežnú údržbu, sledovať technický stav a vykonávať odborné prehliadky a skúšky pripojovacieho plynovodu bezplatne.

Aké nové služby poskytuje SPP distribúcia pre svojich zákazníkov ?
Snažili sme sa skvalitniť portfólio našich služieb a rozhodli sme sa, že niektoré budeme pre väčší komfort zákazníka poskytovať bezplatne. V súvislosti s procesom pripájania SPP – distribúcia vykonáva bezplatnú kontrolu realizácie pripojovacieho plynovodu s vydanými technickými podmienkami pripojenia a s odsúhlasenou projektovou dokumentáciou pripojovacieho plynovodu. V záujme predchádzania poškodzovania plynárenských zariadení SPP – distribúcia od apríla tohto roka bezplatne vykonáva vytyčovanie plynárenských zariadení pre drobné stavby (rodinný dom, objekt na podnikanie, a pod.), ktoré rozsahom nepresiahne 1 hodinu, alebo dĺžku 100 m. Tento krok sme urobili preto, lebo práve tretie strany nám pri zemných prácach často poškodili plynovod, čím dochádzalo aj k prerušeniu distribúcie plynu pre odberateľov. A to vôbec nehovorím o tom, že ľudia takto hazardujú aj s vlastným životom. Náklady spojené s opravou plynovodu a uniknutý plyn potom musí uhradiť ten, kto škodu spôsobil, pričom ide o pokuty vo výške až niekoľko tisíc eur.