Poruchová linka 0850 111 727
   Zákaznícka linka 0850 269 269 
( zo zahraničia: +421 2 2040 2040)
17. decembra 2011
„Momentálne nie je dôvod, aby sa kvôli nákladom na distribúciu výrazne menila cena plynu,” hovorí šéf spoločnosti SPP – distribúcia Bohumil Kratochvíl.

Slovensko je druhou najviac plynofikovanou krajinou v Európe, a aj preto sa v blízkej budúcnosti nedá očakávať veľká výstavba plynovodov. Podľa šéfa SPP – distribúcia Bohumila Kratochvíla sa budú pripájať najmä rezidenčné projekty a možno ešte pár obcí, ktoré sú blízko súčasných trás plynovodov.
Viac ako tridsaťtritisíc kilometrov plynovodov na Slovensku každý rok zhltne približne 60 miliónov eur na svoju obsluhu a pravidelnú údržbu. Dobrou správou je, že suma je pomerne stabilná a v blízkej budúcnosti sa kvôli investíciám do plynovodov nemusíme báť rastu cien. „Momentálne nie je dôvod, aby sa kvôli nákladom na distribúciu výrazne menila cena plynu,” hovorí šéf spoločnosti SPP – distribúcia Bohumil Kratochvíl.

Pomalší rozvoj
Na druhej strane pomerne stabilné investície do plynovej sústavy stačia prevažne iba na jej údržbu, ale neumožňujú významnejšie investície. „Pri investíciách do rekonštrukcií a rozvoja, je niekedy ťažké dosiahnuť pri súčasnom spôsobe regulácie stanovením cenového stropu zhodu v úrovni započítania hodnoty nových investícií do základu regulovaných aktív,” hovorí Kratochvíl. Aj preto je šťastím, že na Slovensku v blízkej budúcností nehrozí stav, keď by sa musel nárazovo opravovať veľký rozsah plynovodov.

Prípojky od súkromníka
V rámci zvyšovania konkurencie na trhu SPP – distribúcia zmenila aj systém
akým sa nové objekty zapájajú do siete. Kým v minulosti to robili iba ich interný technici, dnes si na to už môžete najať aj súkromnú firmu, ktorá však na to má potrebné oprávnenie. Distribútor plynu už potom iba skontroluje, či bolo všetko zapojené správne a pustí plyn.

Volajte plynárov
Aj keď SPP – distribúcia nemá povinnosť riešiť úniky plynu, ktoré sú za
plynomerom na hranici vášho pozemku, v prípade ak máte podozrenie, že plyn niekde uniká, je najlepšie obrátiť sa práve na túto spoločnosť. „V prípade, ak zacítite plyn, je vždy lepšie a bezpečnejšie, keď prídu naši technici a zmerajú, či vám naozaj uniká plyn a v prípade potreby odstavia jeho prívod, aby sa mohol bezpečne opraviť,” hovorí Kratochvíl. Výhodu je aj fakt, že táto služba je zadarmo. Ak sa neskôr zistí chyba na vašich domových rozvodoch, tak opravovať vám ich už nebude SPP – distribúcia, ale odborná firma, ktorú si na to najmete a ktorej za to už budete musieť zaplatiť. Ale nikto nebude ohrozený.

Čas na zmenu
Čo však hrozí, je stav, keď si SPP – distribúcia bude musieť hľadať nového riaditeľa. Bohumil Kratochvíl totiž doteraz nezvykol v jednej firme zotrvať viac ako päť rokov a v distribúcii plynu je už pomaly štyri. Podľa Kratochvíľa to súvisí so samotným cyklom manažérskej práce, kedy za päť rokov už je vidno výsledky práce a pomaly prichádza čas na zmenu.„Nie je to tak, že by ma práca po tom čase prestávala baviť, ale väčšinou sa predo mňa postaví nová výzva, ktorej neodolám,” hovorí s úsmevom Kratochvíl.

BOHUMIL KRATOCHVÍL Generálny riaditeľ SPP – distribúcia

Svoju kariéru začal v roku 1980. Pracoval v českých plynárenských firmách Transgas Praha, Český plynárenský podnik, SPP Bohémia a Moravské Naftové Doly. Od roku 2004 bol generálnym riaditeľom Nafty. Do roku 2008 bol tiež predsedom dozornej rady v spoločnosti P0ZAGAS. Od júla 2008je riaditeľom SPP – distribúcia.

SPP – distribúcia je vlastníkom a prevádzkovateľom plynárenskej distribučnej siete, prostredníctvom ktorej distribuuje približne 98 percent z celkového distribuovaného objemu zemného plynu u nás. Distribuuje plyn približne pre 1,5 milióna odberateľov pričom prístup k plynu má viac ako 94 percent všetkých ľudí na Slovensku.